Články

Z jazyka poradců: Co je to due diligence?

Výraz „due diligence“ má původ v anglickém jazyce. Je obecně překládán jako „náležitá pečlivost“ či „náležitá píle“ a je již celosvětově zavedeným pojmem v souvislosti s akvizicemi.

Due diligence znázorňuje míru opatrnosti, činnosti nebo píle, kterou lze očekávat od opatrného a rozumného člověka a kterou obvykle rozumný a opatrný člověk projevuje.

V akvizicích hovoříme o due diligence jako o prověrce uskutečňované kupujícím, jejímž cílem je zjišťování, zda informace o obchodním závodu či společnosti, které uvedl prodávající, jsou pravdivé. Due diligence kupujícímu zpravidla umožňuje komplexně zhodnotit náklady, výhody a rizika spojená s investicí.

Při důkladné prověrce obchodního závodu může kupující objevit veškeré zamlčené či nejasné skutečnosti o chodu obchodního závodu a na základě due diligence pak může finálně zvážit, zda je daný obchodní závod pro něj vhodnou (a výhodnou) investicí, a dát prodávajícímu závaznou nabídku k jeho koupi, která odpovídá reálnému stavu obchodního závodu.

Příkladem z naší praxe je případ prodávajícího, který každý rok odepisoval opravy na výrobní hale, díky čemuž měl snížený zisk v hospodářských výsledcích na konci účetního roku. Při pozdější osobní návštěvě nabízeného obchodního závodu jsme zjistili, že opravy nebyly realizovány v rozsahu, který prodávající uváděl. Z transakce nakonec kvůli tomuto nečestnému jednání prodávajícího sešlo.

Due diligence u větších obchodních závodů trvá řádově několik týdnů, a to z toho důvodu, že jsou kupujícím prověřovány veškeré jeho aktivity.

Právní poradci kontrolují právní aspekty chodu obchodního závodu a jeho vztahů k odběratelům, dodavatelům i státu. Ekonomové zjišťují finanční stav a zdraví obchodního závodu a daňoví poradci zkoumají rizika obchodního závodu v oblasti daňové. Taktéž je velmi důležité provést audit v oblasti výroby (technologická vybavenost obchodního závodu, kontrola technického stavu strojů, výpočetní techniky, apod.) či například prověřit efektivitu marketingu daného obchodního závodu. Due diligence bývá také často prováděno v oblasti personální struktury či ochrany životního prostředí.